*✅هیأت تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی کشور با قوانین*
مصوبات کلیه شوراها در صورتی که پس از دوهفته از تاریخ ابلاغ مورد اعتراض «هیأت تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی کشور با قوانین» ـ که در این قانون به اختصار «هیأت تطبیق مصوبات» نامیده میشود ـ قرار نگیرد لازمالاجراء میباشد.
در صورتی که هیأت مذکور آن را مغایر با قوانین و مقررات کشور و یا خارج از حدود وظایف و اختیارات شوراها تشخیص دهد میتواند با ذکر مورد و بهطور مستدل حداکثر ظرف مدت دو هفته از تاریخ ابلاغ مصوبه، اعتراض خود را به اطلاع شورا رسانده و درخواست تجدیدنظر کند.
شورا موظف است ظرف مدت ده روز از تاریخ وصول اعتراض، تشکیل جلسه داده و به موضوع رسیدگی و اعلامنظر نماید. در صورتی که شورا در بررسی مجدد از مصوبه مورد اختلاف عدول ننماید موضوع برای تصمیمگیری نهائی به هیأت حل اختلاف ذیربط ارجاع میشود. هیأت مزبور مکلف است ظرف مدت بیست روز به موضوع رسیدگی و اعلامنظر نماید.
توضیح اینکه شوراهای اسلامی شهر، روستا، بخش و شهرستان موظفند حداکثر ظرف یک هفته پس از تصویب، نسخهای از مصوبات خود را به هیأت تطبیق ذیربط، شهرداری، دهیاری یا دستگاههای اجرایی که مصوبه مربوط به آنها باشد، ارسال نمایند. رئیس هیأت تطبیق موظف است پس از وصول مصوبه در مهلت قانونی نسبت به تشکیل جلسه اقدام کند. هیأت تطبیق موظف است حداکثر ظرف دو هفته از تاریخ ابلاغ مصوبه با ذکر مورد و مستدل اعتراض خود را به شورا اعلام و درخواست تجدیدنظرکند. عدم اعلامنظر توسط هیأت تطبیق در زمان قانونی مقرر، به منزله تأیید مصوبه شورا است. شورا موظف است از تاریخ وصـول اعتراض، حداکثر ظرف ده روز تشکیل جلسه داده و نسبت به موضوع رسیدگی و اعلامنظر نماید. رسیدگی به اعتراض مانع از رسیدگی به شکایات سایر اشخاص در محاکم صلاحیتدار نیست. عدم ارسال پاسخ لازم از سوی شورا در زمان قانونی مقرر به منزله پذیرش اعتراض هیأت تطبیق و کانلمیکن شدن حکم مورد اعتراض هیأت تطبیق است.
در صورتی که شورا از مصوبه خود عدول ننموده و بر آن اصرار کند، موضوع ظرف (۴۸) ساعت با درخواست کتبی رییس هیأت تطبیق به هیأت حل اختلاف ذیربط ارجاع میشود. هیأت حل اختلاف موظف است ظرف مهلت قانونی (۲۰) روز نسبت به مصوبه شورا اعلام نظر کند.
اعتراض در مورد مصوبات توسط مقامات ذی صلاح زیر صورت می گیرد:
- شوراهای اسلامی روستا و بخش = توسط بخشدار یا شورای اسلامی شهرستان
- در مورد مصوبات شوراهای اسلامی شهر و شهرستان= توسط فرماندار یا شورای اسلامی استان
- در مورد مصوبات شورای اسلامی استان = توسط استاندار، مسؤولان دستگاههای اجرائی ذیربط یا شورای عالی استانها
- در مورد مصوبات شورای عالی استانها = توسط وزیر کشور یا عالیترین مقام دستگاههای ذیربط صورت میگیرد.
شوراها مکلفند یک نسخه از مصوبات خود را ظرف یک هفته برای شورای واجد صلاحیت اعتراض به مصوبات آنها و دستگاههای اجرائی ذیربط که مصوبه مربوط به آنها میباشد، ارسال کنند.
رسیدگی به اعتراض موضوع این قانون مانع از رسیدگی به شکایات سایر اشخاص در محاکم صلاحیتدار نیست.
قطعیشدن مصوبات شورا، مانع از طرح رسیدگی آن دسته از مصوبات مغایر قانون در هیأت مرکزی حل اختلاف توسط
اشخاص نمیباشد.
کلیه شوراها موظفند هرگونه تصمیمی را که مربوط به دستگاههای اجرائی مختلف اتخاذ کردهاند، بلافاصله به
دستگاه مربوطه ابلاغ نمایند.
*انواع مراجع انطباق کننده مصوبات شوراها با قوانین:*
الف ـ هیأت تطبیق: هیأت تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی کشور با قوانین.
ب ـ هیأت بخش و روستا: هیأت تطبیق مصوبات بخش و روستا.
پ ـ هیأت شهرستان: هیأت تطبیق مصوبات شهرستان.
*اعضای هیأت تطبیق مصوبات شهرستان جهت تطبیق مصوبات شورای شهر و شورای شهرستان*
- با عضویت و ریاست فرماندار یا نماینده وی
- عضویت یک قاضی به انتخاب رئیس قوهقضائیه
- یکی از اعضای شورای اسلامی استان به انتخاب این شورا
*هیأت تطبیق مصوبات بخش و روستا به عضویت:*
- عضویت و ریاست بخشدار
- عضویت یک قاضی به انتخاب رئیس قوهقضائیه
- یکی از اعضای شورای اسلامی شهرستان
*محل تشکیل هیأتهای تطبیق مصوبات در فرمانداریها و بخشداریها است.*
جلسات هیأتهای تطبیق با حضور حداقل دو نفر رسمیت یافته و تصمیمات با حداقل دو رأی موافق معتبر خواهد بود.
درطول دوره فعالیت هیأت تطبیق، مرجع ذیربط معرفیکننده نماینده میتواند نسبت به جایگزینی نماینده خود اقدام نماید.
چنانچه هر یک از اعضای هیأت تطبیق به هر دلیلی از هیأت خارج شود، مرجع معرفیکننده موظف است حداکثر ظرف یک هفته نماینده جایگزین خود را به نحوی که در ادامه فعالیت هیأت تطبیق خللی ایجاد ننماید، معرفی کند.
اعتراض به مصوبات شوراهای اسلامی کشور مطابق این ماده و تبصرههای آن، مانع از اعتراض اشخاص نزد مراجع صالح قضائی نیست و نافی صلاحیت فقهای شورای نگهبان در نظارت شرعی بر مصوبات شوراهای مذکور نمیباشد.
به منظور بررسی بیشتر و دقیقتر مصوبات شورا، رؤسای هیأتهای تطبیق میتوانند به منظور اخذ نظرات مشورتی از کارشناسان ذیربط بدون داشتن حق رأی برای حضور در جلسات هیأتهای تطبیق دعوت کنند. دستورالعمل مربوط به شرایط کارشناسان مذکور توسط وزارت کشور تهیه و ابلاغ خواهد شد.
♦️آیا منظور از رسیدگی و اظهارنظر ظرف مدت بیست روز در انتهای ماده (۹۰) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران اصلاحی ۱۳۹۵/۲/۲۰، رسیدگی و اعلام نظر نهائی است؟
🔹پاسخ: بلی، منظور از رسیدگی و اظهارنظر در انتهای ماده (۹۰) قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، رسیدگی و اعلام نظر نهائی است و هیأت مذکور مکلف است ظرف مدت بیست روز رسیدگی و نظر نهائی خود را اعلام نماید.
در ابتدای هر دوره شوراهای اسلامی کشور تا تشکیل شوراهای جدید شهرستان و استان و معرفی نمایندگان آنها به هیأتهای تطبیق، نمایندگان قبلی می توانند در جلسات هیأتهای مذکور شرکت و اظهارنظر نمایند.