نتایج حاصل از تحلیل آماری تصادفات و تلفات جاده ای به همراه تردد ثبت شده در محور مواصلاتی استان (برون شهری و روستایی) در سه ماهه اول سال 1395 :
- تردد ثبت شده توسط دستگاه های تردد شمار در سه ماهه اول سال 1395 برابر 10449106 دستگاه بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل 14 درصد افزایش را نشان می دهد .
- براساس اطلاعات دریافتی از پلیس راههای محترم شمال و جنوب فرماندهی انتظامی استان ، تصادفات جاده ای در سه ماهه اول سال 1395 تعداد 770 فقره بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته 7 درصد افزایش را نشان می دهد ؛ اما با انجام اقدامات تخصصی در راستای مدیریت سرعت و افزایش نظارت جاده ای که منجر به کاهش شدت تصادفات گردیده است ، خوشبختانه افزایش تصادفات بیشتر متوجه تصادفات فوتی و از طرفی تصادفات خسارتی حدود 17 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش را نشان می دهد .
- براساس اطلاعات دریافتی از اداه کل محترم پزشکی قانونی ، تعداد تلفات انسانی تصادفات جاده ای در سه ماهه اول سال 188 نفر بوده است که خوشبختانه 3.6 درصد نسبت به مدت مشابه کاهش را نشان می دهد .
لازم به ذکر است مقایسه تعداد تلفات سه ماهه اول سال 1394 (195 نفر) با سال 1393 (22 نفر) حاکی از کاهش 11.4 درصدی در سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال 1393 می باشد که نشان از استمرار روند کاهشی تلفات جاده ای و موثر بودن اقدامات به عمل آمده در این زمینه دارد . همچنین تعداد مصدومان تصادفات جاده ای 1465 نفر بوده است که 8 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کمتر بوده است .
- در سه ماهه ابتدایی سال جاری در استان به ازای هر 1000 کیلومتر طول راه ، به طور میانگین تعداد50 فقره تصادف جاده ای به وقوع پیوسته و به طور متوسط 12 نفر جان خود را از دست داده اند .
- دربین محور های اصلی ، محور های خاش-زاهدان (9 درصد تلفات) ، ایرانشهر-نیکشهر (8 درصد تلفات) و خاش-ایرانشهر (6درصد تلفات) ، به ترتیب در رتبه های اول تا سوم از لحاظ تعداد تلفات قرار دارند .
- در بین عوامل مختلفی که منجر به فوت افراد در اثر تصادفات گردیده است ، ضربات وارده به سر (65 درصد) و شکستگی های متعدد (16درصد) دارای بیشترین فراوانی را دارد .
- در سه ماهه نخست سال جاری ، بالاترین میزان تلفات در تصادفات برون شهری و روستایی در رده سنی 21-30 سال به تعداد 57 نفر (معادل 30 درصد کل تلفات) بوده است .
- رده سنی زیر 10 سال که اغلب شامل دانش آموزان در مقطع ابتدایی بوده و دارای قدرت تشخیص و انجام عکس العمل و همچنین آگاهی کمتری از قوانین و مقررات راهنمایی و رانندگی می باشد تعداد 26 نفر معادل 14 درصد کل تلفات بوده اند .
- از بین وسائل نقلیه متردد در جاده ها ، بیشترین سهم تصادفات منجر به فوت (25 درصد) معادل بیش از یک سوم کل آمار ، به خودرو پراید تعلق دارد .این مسئله بیش از پیش نمایانگر عدم امنیت این خودرو جهت تردد در جاده می باشد ، پس از آن تصادفات خودروی پژو 405 با 21 درصد و موتورسیکلت با 20 درصد در رتبه های بعدی قرار دارند .
- در تصادفات جاده ای به وقوع پیوسته در سه ماهه اول سال جاری ، خودرو پژو 405 با اختصاص 31 درصد تصادفات ، خودرو پراید با اختصاص 20 درصد تصادفات و خودرو وانت با 16 درصد ، در رتبه های اول تا سوم از لحاظ نوع وسیله نقلیه مقصر در تصادفات جاده ای قرار دارند ، همچنین موتورسیکلت با اختصاص 13 درصد کل تصادفات ، در جایگاه چهارم قرار دارد .
- با استفاده از تعداد تصادفات بر حسب وسائل نقلیه و تعداد تلفات بر حسب وسیله نقلیه مورد استفاده متوفی ، می توان به شاخض های دیگری دست یافت که نشان دهنده میزان امنیت وسائل نقلیه در تصادفات بوده و با استفاده از آن می توان احتمال بروز تلفات انسانی در تصادفات مرتبط با وسائل نقلیه را تا حدی پیش بینی کرد ؛ بر این اساس احتمال وقوع تلفات در تصادفات خودروی پراید ، 42 درصد بوده و در نتیجه پراید خودرو امنی برای تردد جاده ای محسوب نشده و باید سرعت متوسط مجاز حرکت آن کاهش یابد ، پس از آن موتور سیکلت با احتمال 36 درصدی وقوع تلفات مرتبط ، ناامن ترین وسیله نقلیه جاده است .
- موتورسواران 20 درصد کل تلفات جاده ای را به خود اختصاص داده اند ؛ علت نهایی فوت 66 درصد موتورسواران متوفی (معادل دوسوم) ضربه به سر بوده است که عدم استفاده از کلاه ایمنی عامل اصلی آن است ، لازم به ذکر است 55 درصد تلفات موتورسواران در هنگام شب و یا غروب آفتاب اتفاق افتاده است ، بنابراین باید از تردد موتورسواران فاقد کلاه ایمنی و موتور سیکلت های دارای سیستم روشنایی معیوب در جاده ها ممانعت به عمل آید .
- از بین متوفیان تصادفات جاده ای ، 110 نفر (معادل 59 درصد) سرنشین ، 60 درصد (معادل 32 درصد) راننده و 12 نفر (معادل 6 درصد) عابر پیاده بوده اند .
- در خصوص عابرین متوفی که 6 درصد کل تلفات جاده ای را شامل می شوند ، بیشتر تلفات ناشی از تصادف (58 درصد) در طول روز و در محور های فرعی و روستایی بوده است ، رنگ لباس اکثر عابرین پیاده (75 درصد) روشن بوده و علت نهایی فوت 75 درصد از قربانیان پیاده ، ضربه به سر بوده است ، لازم به ذکر است وسیله نقلیه درگیر با عابر در سه چهارم موارد (75 درصد) خودرو سواری بوده است .
- تحلیل اطلاعات سه ماهه اول سال 1395 نشان می دهد 66 درصد افراد ، در محل حادثه جان باخته اند و 25 درصد نیز در بیمارستان فوت نموده اند ، 9 درصد افراد نیز در حین انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داده اند . تلف شدن دوسوم افراد در محل حادثه ، نشان دهنده شدت تصادفات و تاخیر در امداد رسانی می باشد که می توان با افزایش تعداد پایگاه ها و خودروهای امداد رسان ، کاهش مدت زمان حضور نیروهای امدادی در صحنه تصادفات ، مدیریت هوشمند سرعت خودروها و آرام سازی جریان ترافیک ، نسبت به کاهش تلفات سر صحنه ، کمک شایانی نمود .
- بیشترین فراوانی در بین تخلفات جاده ای ثبت شده توسط پلیس راه ، مربوط به نبستن کمربند ایمنی و سرعت غیر مجاز می باشد و عامل سوم نقص فنی بوده است ، بدیهی است ترکیب یه عامل فوق بر شدت تصادفات تاثیر داشته و سبب سازی بسیاری از تلفات جاده ای می باشد .
- میزان تصادفات در روزهای هفته عموماً از الکو خاصی پیروی نمی نمایند مگر در مواقعی که بتوان تعداد سفرهای مرنبط با تعطیلات خاص (به جز جمعه که به صورت هفتگی تعطیل است) را در آن لحاظ نمود.
- در سه ماهه اول سال 1395 ، مابین ساعت 10 صبح تا 10 شب بیشترین تعداد تصادفات رخ داده است که با اطلاع رسانی مناسب از صدا و سیما و افزایش آگاهی رانندگان برای برنامه ریزی جهت تعیین زمان سفر و همچنین توصیه های مربوط به رعایت قوانین و مقررات و استفاده از تجهیزات مناسب میتوان تعداد تصادفات را در این ساعات به حداقل رساند ، همچنین تعداد کمترین تصادفات از ساعت 2 تا 6 صبح بوده است که تابعی از کاهش تردد جاده ای در این بازه زمانی است .
- تعداد تصادفات در فواصل نزدیک به مراکز جمعیتی از فراوانی بیشترین برخوردار است به نحوی که 75 درصد تصادفات در حد فاصل 50 کیلومتری مراکز جمعیتی (مبادی و مقاصد) رخ داده است ، همچنین قابل توجه است که 11 درصد کل تصادفات در 5 کیلومتر ابتدایی و انتهایی محور ها به وقوع پیوسته است .
- با بررسی تعداد تصادفات بر حسب نوع برخورد ، مشخص می شود که واژگونی با اختصاص 37 درصد ، برخورد جلو به جلو با اختصاص 13 درصد ، برخورد جلو به عقب و خروج از جاده هر کدام با 10 درصد ، اصلی ترین علت بروز تصادفات بوده اند .
- در سه ماهه ابتدایی سال جاری آمار تصادفات مربوط به حمل و نقل غیر مجاز سوخت و اتباع بیگانه 11 فقره بوده اسن که معادل 2 درصد کل تصادفات فوتی و جرحی می باشد ، همچنین تلفات ناشی از حمل غیر مجاز سوخت و اتباع بیگانه (14نفر) معادل 7.4 درصد کل تلفات انسانی تصادفات (188 نفر) است .