معاون امور شهرداری های سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور ایجاد سامانه یکپارچه حملونقل بار شهری را اقدام عمده در زمینه حمل بار برشمرد و گفت: برای اجرای مصوبه هیات دولت برای ساماندهی حملونقل درونشهری چهار سامانه با عناوین مدیریت مرکزی، صدور باربرگ شهری، تسهیم مرکزی و هوشمندسازی در نظر گرفته شده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور، علی توذرپور صبح دوشنبه 26 مهرماه با بیان مطلب فوق اظهار کرد: سامانه مرکزی حمل بار درونشهری، سامانهای متمرکز برای مدیریت کاربران، قواعد و فرآیندهای حمل بار درونشهری در کل کشور میباشد. این سامانه، مجموعه نرمافزاری یکپارچه از نرمافزارهای ثبتنام، صدور باربرگ، مدیریت فرآیند و گزارشساز است.
وی اضافه کرد: سامانه صدور باربرگ درونشهری مجموعهای از نرمافزارها میباشد که در لایههای مختلف عمل مینماید. این سامانه تحت وب و موبایل پایه در سطح کاربران حملونقلی و نرمافزار مدیریت فرآیند در سطح مدیران سامانه میباشد. این سامانه امکان صدور اسناد حمل یا باربرگ را برای کاربران از طریق ارتباط برخط با سامانه مرکزی فراهم میسازد.
نوذرپور در خصوص سامانه تسهیم گفت: سامانهای برای تسهیم منافع حاصل شده بین ذینفعان مختلف حاضر در اجرای طرح میباشد. به عبارت دیگر بخشی از کرایه حملونقل بار در قالب باربرگ بین ذینفعان طرح شامل شهرداریها و شرکتهای برنده برای مناقصههای مربوط به سامانههای مختلف تقسیم خواهد شد.
وی همچنین درزمینه سامانه هوشمندسازی گفت: سامانه هوشمندسازی حمل بار درونشهری، تحت وب و موبایل پایه در سطح کاربران حملونقلی و نرمافزار مدیریت فرآیند در سطح مدیران سامانه میباشد. این سامانه امکان مدیریت ناوگان بار درونشهری بر اساس پیمایش و اسناد حمل را برای کاربران از طریق ارتباط برخط با سامانه مرکزی فراهم میسازد.
معاون امور شهرداری های سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور سپس مهمترین مزایای ایجاد سامانه یکپارچه حملونقل بار شهری را بهبود لجستیک و جابجایی بار در شهرهای کشور، کاهش هزینههای اجتماعی ناشی از حملونقل بار درونشهری مانند ازدحام ترافیکی، آلودگی زیستمحیطی، مصرف سوخت و ... ذکر نمود.
نوذرپور، تشکیل بانک اطلاعاتی قوی از ناوگان حملونقل بار شهری، ساماندهی فعالان در بخش حملونقل بار درونشهری، نظارت مناسب بر بخش حملونقل بار درونشهری را سایر مزایای ایجاد سامانه مزبور برشمرد.
وی در ادامه تخصیص عادلانه منابع بین فعالین بخش حملونقل درونشهری، ایجاد درآمد پایدار برای شهرداریها به منظور بهبود وضعیت حملونقل درونشهری و ایجاد شرایط مناسب برای برنامهریزی قوی و با پشتوانه در آینده را از دیگر مزایای ایجاد سامانه یکپارچه حملونقل بار شهری عنوان نمود.
نوذرپور افزود: به منظور پشتیانی از اجرای سامانههای یاد شده، سه دستورالعمل در قالب مدیریت حملونقل بار درونشهری و حومه تهیه و به شهرداریهای کشور ابلاغ شده است که عناوین آنها عبارتست از: دستورالعمل شناسایی، ساماندهی و نظارت سامانه حملونقل بار درونشهری و حومه، دستورالعمل هوشمندسازی سامانه حملونقل بار درونشهری و حومه و دستورالعمل صدور اسناد حملونقل بار (باربرگ) درونشهری و حومه.
وی همچنین از برگزاری مناقصه به منظور اجرای سامانههای یاد شده خبر داد.
وی در زمینه باربرگ افزود: در این حوزه 4 تعریف برای باربرگ انجام شده که عبارتنداز: باربرگ حقوقی ویژه شرکتها ، باربرگ حقیقی برای اشخاص ذینفع، باربرگ اعتباری برای برخی شرکتهای پخش کننده کالاها در سطح شهر و باربرگ دفتری برای وسائل نقلیه ای که در بیرون شهرها هم فعالیت می کنند.
نوذرپور افزود: سیستم تعریف شده در این زمینه سیستمی کاملا هوشمند با هدف امنیت جابجائی کالا و ایجاد حس آرامش برای شهروندان است و متقاضی حمل بار از طریق اپلیکیشن های ویژه و یا سایت های مخصوص، تقاضی خود را اعلام می نماید و سامانه به وی کدی ارائه می نماید و باربرگ فعال می شود و راننده در هنگام رساندن بار به مقصد، کد رسید را دریافت می کند و سیستم برای بازگشت وی هم حمل بار تعریف می کند.
وی افزود: سامانه های مخصوص این امر بصورت رایگان در اختیار شهرداری ها قرار می گیرد و بخشی از هزینه هم به حساب شهرداری واریز می شود که نوعی درامد پایدار محسوب می شود.
وی با بیان اینکه این سیستم بر اساس مصوبه کارگروه کاهش آلودگی هوای کلانشهرها تا شهریور 96 می بایست راه اندازی شود،اضافه کرد: دستورالعمل نحوه تعیین کرایه بار بزودی ابلاغ می شود تا نرخ مربوطه در هر شهر توسط شوراها تصویب شود.
نوذرپور افزود: برای انجام این امر مطابق ضوابط تشکیلاتی شهرداری ها که ازسوی وزارت کشور ابلاغ شد، سازمان مدیریت حمل و نقل بار در کلان شهرها تشکیل و از این طریق، اقدامات این شهرداری ها در این راستا تقویت خواهد شد.
وی همچنین از تشکیل سازمان مدیریت شبکه حمل و نقل در کلانشهرها هم خبر داد.
وی اضافه کرد: در شهرداری های شهرهای با جمعیت بالاتر از 200 هزار نفر و مراکز استان ها با افزودن وظیفه ساماندهی مدیریت حمل ونقل بار در شهرداری ها، سازمان های مدیریت حمل و نقل بار و مسافر تشکیل خواهد شد.
وی همچنین اعلام کرد: در شهرداری های زیر 200 هزار نفر جمعیت، سازمان مدیریت حمل و نقل تشکیل می شود.